Svečano otvorenje klupe Popevke

Danas je na Odsjeku Učiteljskoga fakulteta stavljena u funkciju glazbena klupa Popevka koju su zajednički realizirali čakovečki Ogranak Matice hrvatske, Odsjek u Čakovec i Županija. Ne moramo naglašavati da međimurska popevka za nas Međimurce i za ovu regiju ima veliko značenje pa samo podsjećamo da je ona utkana u naš identitet kao i stoljetnu opstojnost Međimurja kao dijela hrvatske zemlje.

Glazbenu klupu Popevku postavili smo u parku našega Odsjeka nasuprot biste dr. Vinka Žganca koji je svojim neumornim zapisivanjem međimurskih narodnih pjesama najviše zaslužan za navedeni identitet te slijedom toga i odcjepljenje od Mađarske i dakako samu zaštitu međimurske popevke od strane UNESCO-a odnosno uvrštavanje međimurske popevke na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

U izradi klupe sudjelovali su kako djelatnici Učiteljskog fakulteta na čelu s Upravom i to prodekanicom prof. dr. Blaženkom Filipan-Žignić, pročelnikom doc. dr. sc. Goranom Lapatom, dekanom prof. dr.  Sinišom Opićem tako i Matica na čelu s profesorom Ivanom Pranjićem te Županija predvođena županom Matijom Posavcem, posebice u onom financijskom dijelu. Dizajner glazbene klupe je mladi predavač i dizajner Andrija Večenaj. Svima svesrdno zahvaljujemo.

Otvorenje klupe bilo je planirano za obilježavanje Dana Odsjeka (25. travnja), no zbog pandemije Covida-19 ono je moralo biti odgođeno te je realizirano 1. srpnja 2020. Jednako tako objavljen je i Zbornik s Međunarodne znanstvene konferencije 4. Mfpd-i koja se održala prošle godine kada su se obilježavale velike obljetnice Odsjeka i to: 140 godišnjica nekadašnje preparandije tj. Odsjeka u Čakovcu te 100. godišnjica nastave na hrvatskom jeziku na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Posebno zahvaljujem svim urednicima na odrađenom velikom poslu, a Zbornik s vrlo zanimljivim i korisnim radovima s konferencije objavljen  je na web stranici Učiteljskog fakulteta.

Uz vanjsku klupu Popevku s deset prekrasnih popevki koje se mogu poslušati pritiskom na tipku na klupi kreirana je i web stranica klupapopevka.ufzg.hr na koju je također postavljeno (zasad) 10 predivnih popevki eminentnih izvođača predvođenih nezaboravnom Tetom Lizom kao i obrazloženje značenja same popevke za naše Međimurje, ali i Hrvatsku. Na web stranicu najlakše se dolazi pomoću mobitela skenirajući QR kod na klupi ili upisivanjem adrese u web preglednik.

Na važnost popevke i čuvanje baštine Odsjek u Čakovcu i njegove djelatnike podsjećat će dakle glazbena klupa Popevka što će svima biti dodatni poticaj da ova  obrazovna ustanova u kojoj se školuju učitelji i odgojitelji još više djeluje na podizanje svijesti o važnosti glazbene tradicije našega kraja. Dakako da to nitko ne bi mogao bolje činiti do li upravo učitelji i odgojitelji.

A svi sugrađani pozvani su da zastanu u prekrasnom parku Učiteljskog fakulteta – Odsjeka u Čakovcu te sjednu na klupu nasuprot biste dr. Vinka Žganca i poslušaju međimurske popevke po svome izboru. Zasigurno će se divno osjećati i usput odmoriti dušu i tijelo.